miercuri, aprilie 29, 2009

Retusuri periodice

Undeva pe autostrada e o portiune la care se lucreaza de foarte mult timp. Ca sa nu para rautacios ar trebui sa dam vina pe zona, poate o fi mai sensibila, si trebuiesc facute intariri periodic, sau chiar permanent. Oricum de fiecare data cand trec prin zona imi da senzatia ca portiunea e sustinuta de insasi lucratorii de la drumuri, care, sa nu se plictiseasca isi gasesc diferite preocupari, ba vorbesc la telfon, unii se mai scarpina pe unde au nevoie, iar altii se intind, lasand impresia ca fac gimnastica. Faptul ca mai e cate o portiune la care se mai trage de timp nu trebuie generalizata, caci la capitolul strazi, au o nota destul de mare. Nici nu as putea sa vorbesc de o comparatie cu tara noastra, careia nici nu i s-ar cuveni vreo nota, nici macar cea mai mica.

"Copilaria noastra Vs copilaria lor"

De curand, am dat peste o melodie care nu-mi placea cum suna, e un fel de rap romanesc, dar cu o voce care te scartaie pe creier, oricum versurile sunt destul de inspirate si cineva a avut grija sa le posteze. Mie chiar imi place ce vrea sa prezinte, si e mult mai indicat sa fie citit decat ascultat, credeti-am!

Nascuti la inceputul anilor 70-80, vedem acum in anul2008 cum casa parintilor nostri este de 50 de ori mai scumpa decat atunci cand au cumparat-o si realizam ca noi o sa platim pentru casele noastre in jur de 50 de ani. Nu avem amintiri despre primii pasi pe luna, nici despre razboaie sangeroase, dar avem cultura generala,pentru ca asta insemna ceva o data.Suntem ultima generatie care a jucat "Ascunselea","Castel", "Ratele si vanatorii", "Tara, tara! Vrem ostasi", "Prinsea","Sticluta cu otrava", "Pac Pac","Hotii si vardistii", ultimii care au strigat "Un doi trei la perete stai", ultimii care au folosittelefoanele cu fise, dar primii care am facutpetreceri video (inchiriam un video si stateam sa neuitam la filme2 zile inchisi in casa), primii care am vazut desene animate color, primii care am renuntat la casete audio si le-am inlocuit cu CD-uri.Noi am purtat jeansi elastici, pantaloni vazati, geci de blugi de la turci, iar cine avea firme gen Lee sau Puma era deja lider de gasca. Noi nu am dat examene de Capacitate, nu am dat teste grile la admitere. Noi am fost ultimii "Soimi ai Patriei" si ultimii "Pioneri".La gradinita am invatat poezii in romaneste,nu inengleza... Si am cantat MULTI ANI TRAIASCA nu HAPPYBIRTHDAY la aniversari.
Am sorbit din ochi Sclava Isaura, Beverly Hills, Melrose Place, Twin Peaks, Dallas .. si cine zice canu s-a uitat ori minte ori nu avea inca televizor.Reclamele de pe posturile straine ne innebuneau, siabia asteptam sa vina si la noi inghetata Magnum, saupustile alea absolut superbe cu apa.
Intre timp, neconsolam cu Tango cu vanilie si ciocolata si clasicelebidoane umplute cu apa de la robinet, care turnate incap ne provocau pneumonii. Si uite un motiv bun sa numergem la scoala.
Noi am ascultat si Metallica, si Ace of Base, si DJ Bobo, si Michael Jackson, si Backstreet Boys, si TakeThat, si inca nu auzisem de manele singurele melodiide joc fiind horele la chefuri, la care nimeni nu stiapasii, dar toti dansam! Dar spre deosebire de copiiidinziua de azi, am auzit atat de Abba, si de Queen, catsi de noile nume gen 50 Cent si Britney Spears.
Am citit "Licurici", "Pif", Ciresarii, si am baut Cicosi Zmeurata si ni s-a parut ceva extraordinar cand auaparut primele sucuri "de la TEC" fara sa ne fie teamaca "au prea multe E-uri", iar la scoala beam toataclasa dintr-o sticla de suc fara teama de virusi.
Noi am baut prima Coca-Cola la sticla si am descoperitinternetul. Noi nu ne dadeam bip-uri, ne fluieram saiesim afara, noi nu aveam dolby surround system,taceam toti ca sa auzim actiunea filmului, nu aveam Nintendo sau Playstation ci jocuri tetris de care neplictiseamla o luna dupa ce le cumparam si le uitam pe dulap,pline de praf. Abia asteptam la chefuri sa jucam"Fantanita", sau "Flori, fete sau baieti", sau "Adevarsau Provocare", sau orice ne dadea un pretext sa"pupam pe gura" pe cine "iubeam".
Noi suntem cei care inca au mai "cerut prietenia",care inca roseam la cuvantul "sex", care dadeam cubanul care sa intre in farmacie sa cumpereprezervative, pe care apoi sa le umplem cu apa si sale aruncam in capul colegilor, care am completat miide oracole, sperand ca persoana iubita va citi acolounde scrie "De cine iti place?" ca ne place de el/ea.
Este uimitor ca inca mai suntem in viata, pentru canoi am mers cu bicicleta fara casca, genunchiere sicotiere, nu am avut scaune speciale in masini, nu amaruncat la gunoi bomboanele care ne cadeau dingreseala pe jos, nu am avut pastile cu capac specialsa nu fie desfacute de copii, nu ne-am spalat pe mainidupa ce ne-am jucat cu toti cainii si toate pisiciledin cartier, nu am tinut cont de cate lipide siglucide mancam, parintii nostri nu au "child proof thehouse", ne-au trimis sa cumparam bere si vin de laalimentara, si cate un pachet de tigari de latutungerie.
Noi am auzit cum s-a tras la Revolutie, noi am fostmartorii a trei schimbari de bancnote si monede, noiam ras la bancuri cu Bula, noi am fost primii care auauzit-o pe Andreea Esca la Pro TV, noi suntem cei caremai tinem minte emisiunea "Feriti-va de magarus".

Suntem o generatie de invingatori, de visatori, de"first-timers"...

Noi beam brifcor mancam topic topi-top sau jelibon
Ei se stramba cand aud de crina sau bonibon
In timp ce noi radeam la glume ei zic doar un simplu LOL
Ei nu se mai joaca frunza, nici tzarile sau shotron
Noi jucam leapsa pe coco, ratele si vanatorii
Noi nu ne jucam fifa ci fotbal in curtea scolii
Noi jucam lapte gros, turul frantzei, baba oarba
Ei au altele in cap atunci cand aud de "capra"
Noi ceream prietenia ei converseaza pe mess
Ei nu mai rosesc ca noi cand e vorba despre sex
Noi nu ne duceam in mall ci doar la cofetarie
Beam tec si mancam din aceeasi farfurie
Noi nu ne dadeam email noi ne trimiteam scrisori
Ne dadeam felicitari nu mass-uri de sarbatori
Nu dau eu verdicte si-habar n-am ce credeti voi
Dar copiii de azi parca-s mult mai tristi ca noi.

Eram la o bere-n fata - anu' trecut
2 copii mancau bomboane in fata scarii razand
Toate bune si frumoase pana ii vad aruncand
Punga de bomboane plina si pe ei plecand
Imi venea sa-i strang de gatSa le spun: In p*** mea
Noi plangeam o saptamana fiindca mama nu ne lua
Iar voi plecati, o aruncati va doare fix in c*r de ea
De vine-s cei ce v-au crescut fiindca nu stiti cum era...