sâmbătă, mai 02, 2009

O meserie la care creierul e un element inutil

Nu stiu cate feluri de meserii sunt in total, nici nu stiu daca a stat vreodata cineva sa le numere, sau sa le categoriseasca. Cert este faptul ca fiecare meserie isi are diviziunile ei, cum este si in cazul cersetoriei. Sunt cersetori care stau pur si simplu cu mana intinsa si cu o bucata de carton in fata pe care scrie cate ceva, altii se milogesc pur si simplu de oameni pe strada sa li se dea un banut, altii mai culturalizati canta, danseaza sau joaca teatru, cred ca deja mergem spre alta categorie, dar pana la urma toti acestia asteapta sa li se dea oricat, nu au un pret fix ca la celelalte categorii de meserii, stau la mila celor care trec pe langa ei, sau la cat de impresionati raman trecatorii vazandu-i, pe cei care se milogesc, canta, sau danseaza, dandu-le atat cat ii lasa sufletul. De multe ori astfel de meserii pot fi mai banoase decat meseri care necesita sa ai ani buni de studii, pe cand la o astfel de meserie, pe langa faptul ca nu-ti trebuie nici macar sa fi atins vreodata o carte, de cele mai multe ori iti trebuie doar sa te misti, sa existi pur si simplu, fara ca macar sa sti pe ce lume traiesti, aici ii excludem pe cei care canta si danseaza.
Cersetorii, cei care intind mana, nu sunt deloc rusinati de ceea ce fac, ba mai mult, in viziunea lor, cred ca oamenii au datoria morala sa se descotoroseasca de monedele ratacite printr-un colt de buzunar, pe care le intalneste ori de cate ori isi baga mana in buzunar, intrebandu-se "oare o sa mai am nevoie de maruntisul asta?! de trei zile tot dau cu mana de el ...". Asadar acesti milogi ajuta, dupa parerea lor, societatea care nu stie ce sa faca cu maruntisul ramas prin buzunar.
Eu unul nu am considerat niciodata necesare astfel de servicii, intrucat nu ma pot lipsi de nici o lascaie, si totusi nu pot trece nepasator pe langa ei, fara sa ma gandesc, la cum de au ajuns in situatia asta, dar pana la urma fiecare isi are rostul lui, si fara aceste persoane cersetoria nu ar mai exista, acest cuvant ar capata alte intelesuri, sau pur si simplu nu ar fi deloc.








Niciun comentariu: