vineri, martie 08, 2024

Ochiu-boului (Troglodytes troglodytes)


Ochiu-boului (Troglodytes troglodytes) este o specie de pasăre mică și activă din familia Troglodytidae. Este una dintre cele mai mici specii de păsări din Europa și Asia, cu o lungime de aproximativ 9-10 centimetri și o greutate de aproximativ 9-12 grame.

Ochiu-boului are un aspect caracteristic, cu un cioc scurt și ascuțit, coadă scurtă și o penaj abundent de culoare maro închis pe spate și aripi, iar pe partea de jos sunt mai deschise la culoare. Are obiceiul de a sări rapid printre tufișuri și vegetația densă în căutare de insecte și alte mici nevertebrate de care se hrănește.

Această pasăre este răspândită pe tot teritoriul Europei și Asiei, precum și în părți ale Americii de Nord. Trăiește în habitate variate, de la păduri și tufișuri până la grădini și parcuri urbane, dar este mai des întâlnită în zonele cu vegetație densă și tufișuri. O întâlnim și în pădurile și pajiștile Parcului Național Cozia.

Ochiu-boului este cunoscut pentru cântecul său puternic și variat, care este folosit în principal pentru marcarea teritoriului și comunicarea cu alte păsări din aceeași specie. Este o pasăre teritorială și agresivă, apărându-și cu fermitate teritoriul împotriva altor păsari din specia sa și alte păsări de dimensiuni similare.

Această pasăre este apreciată de către observatorii de păsări pentru comportamentul său activ și pentru frumusețea cântecului său, fiind un simbol al vieții sălbatice și al naturii neîmblânzite în multe culturi.

Niciun comentariu: